13.10.15

Komin, Marin ja Suomen Arktinen dialogi jatkuu Kempeleellä


Kempeleen lukion auditoriossa Arktisen dialogin avajaisluentoa "Tiskaako toukka vielä astiota" kuunteli noin 200 oppilasta. Otsikon kysymykseen Tossavaisen vastaus oli: "Kyse ei ole ihmisten mahdollisuuksia puhua lintujen tai tiskaavan toukan puolesta, vaan näkökulma siirtyy lintujen omaan vierauteen ja tämän vierauden ilmentymiin runoudessa. Tässä mielessä toukka ei enää tiskaa astioita, vaan pitäisi kysyä, mitä toukka mietti, kun (Risto) Rasa väitti hänen tiskaavan astioita."
M. A. Castrénin seura on kutsunut Kempeleen lukion Arktinen dialogi -hankkeeseen, joka liittyy Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen ja kielten sekä luonnon monimuotoisuuden tukemiseen. Suomesta hankkeessa ovat mukana Kempeleen lukion lisäksi Salinkallion peruskoulu Lahdesta.

Hankkeella halutaan herättää kiinnostus omaan kieleen ja ympäristöön ja saada aikaan halu ottaa itse osaa molempien suojeluun ja kehittämiseen. Seura toteuttaa näin osaltaan Suomen arktisen strategian 2013 tavoitteita huomioimalla alkuperäiskansojen oikeuksia terveyteen, hyvinvointiin ja oman kulttuurin säilymiseen ja kehittymiseen nykyajan haasteiden keskellä. Arktinen dialogi -hanke toteutetaan Suomen Kulttuurirahastolta vuonna 2014 saadun apurahan turvin.


Marilainen nuortenlehti ja Komissa toimiva Venäjän Federaation suomalais-ugrilainen kulttuurikeskus ovat järjestäneet hankkeen puitteissa nuorten työpajat kesällä 2015. Ilmastonmuutosta, uhanalaisia eläimiä ja kasveja, kierrätystä ja muita lähiympäristöön liittyviä asioita käsittelevät tuotokset kootaan seuran kotisivuille. 

Kempeleen lukion kansainvälisyysviikoilla luennoivat runoilija Jouni Tossavainen, toimittajaMikko ”Peltsi” Peltola, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Henna Haapala ja näyttelijä Iida-Maaria Lindstedt. Lisäksi koulussa on työpajoja, joissa opiskelijat pohtivat luontosuhdetta ja sen eri variaatioita – omalla äidinkielellään. Kansainvälisyysviikkojen hyväntekeväisyyskeräysten tuotoilla koulu lahjoittaa puiden taimia kehittyviin maihin.


Kempeleen lukion kansainvälisyysviikkojen 2015 ohjelma:


To 8.10. klo 11.30–11.45 avajaiskonsertti, lukion Alatori

Ma 12.10. klo 14.45–15.45 runoilija Jouni Tossavaisen avajaisluento Tiskaako toukka vielä astioita

Ti 13.10. klo 10.00–12.55 luontosuhdetyöpajat, lukion luokat

Ti 13.10. klo 13.15–14.15 Mikko”Peltsi” Peltolan luento Kuinka kaupunkilainen rakastui metsään, lukion auditorio

Pe 16.10. klo 11.30–11.45 konsertti, lukion auditorio

Henna Haapalan ja Iida-Maaria Lindstedtin luentoajat ilmoitetaan myöhemmin.


Toimittajat ovat tervetulleita kaikkiin 13. kansainvälisyysviikkojen tapahtumiin.


Lisätietoja:
Heli Kaarre-Kela: 050 3280 585

Kempeleen lukion kanslia: 050 316 9593Ei kommentteja:

Lähetä kommentti