30.4.15

Draamaa Unkarin päänäyttämöllä

XIII kansainvälisen suomalais-ugrilaisen kirjallisuuskongressi järjestetään 3.–6.9.2015 Unkarissa Badacsonyn kaupungissa. Kongressin teema on Draama suomalais-ugrilaisten kansojen kirjallisuudessa.


Noin kymmenelle suomalaisille kirjailijalle, kääntäjälle ja tutkijalle M. A. Castrénin seura kustantaa ja järjestää edestakaisen matkan Budapestiin. Paikallinen järjestäjä vastaa kuljetuksista, täyshoidosta ja ohjelmasta Unkarissa. 

Unkarilaisesta tämän hetken draamasta kirjoittaa tutkija Johanna Laakso blogissaan Sentrooppa-Santra, jossa hän "päivittelee elämänmenoa Itävalta-Unkari-akselilla".

"Sunnuntaina 19.4. Burgtheaterin seurue vieraili Unkarin Kansallisteatterissa siellä järjestetyn kansainvälisen teatteritapahtuman(Madách International Theatre Meeting, MITEM) yhteydessä esittäen Jan Bossen ohjaaman Tšehovin Lokin. Ohjaaja Bosse ja teatterin johtaja Karin Bergmann olivat molemmat jättäneet saapumatta Budapestiin eivätkä siksi voineet osallistua myöskään teatteritapahtumaan liittyvään yleisötapaamiseen. Siksi teatteriseurue kääntyi yleisön puoleen suoraan esityksen jälkeen tavalla, jota oikeistolainen Magyar Nemzet -lehti nimittääsuoraan ”mauttomaksi”: heti esityksen jälkeen Burgtheaterin saksalainen näyttelijä Martin Reinke luki yleisölle saksan- ja englanninkielisen kirjeen, joka (käännettynä Magyar Nemzetin julkaisemasta unkarinnoksesta) kuuluu näin:
Arvoisa yleisö!
Olemme tietoisia siitä vaikeasta tilanteesta, jossa Unkarin hieno kansa ja kulttuurielämä tätä nykyä ovat. Demokraattista tietä ja demokraattisten vaalien kautta se on luisunut tilanteeseen, jossa se yhä enemmän loittonee demokratian hengestä ja Euroopasta. Tämä kehitys huolestuttaa meitä, kuten monia teistäkin. Siitä huolimatta tulimme tänne ja esiinnyimme teille mielellämme. Tšehov edustaa yhteistä eurooppalaista kulttuuriamme kenties paremmin kuin monet muut. Teidän tulee tietää, että me kuulumme yhteen.
Kiitämme kutsusta!

Yleisön reaktiot olivat sekalaiset: hvg.hu-sivuston mukaan jotkut taputtivat, toiset vihelsivät. Teatterinjohtaja Vidnyánszky puolestaan oli ilmeisesti saanut etukäteen tietää tästä suunnitellusta tempauksesta ja valmistanut vastavedon."

Teksti jatkuu täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti