10.9.14

Udmurtian kirjailijaliitto 80 vuotta

Tällä hetkellä Udmurtian kirjailijaliiton puheenjohtajana toimii Jegor Zagrebin.
Tänään (10.9. 2014) Udmurtian kansallisteatterissa järjestetään juhlailta, johon osallistuu runoilijoita, kirjailijoita, dramaturgeja, kustannus-, kirjasto- ja museoalan työntekijöitä. Udmurtian valtiollinen akateeminen kuoro ja Italmas-lauluyhtye esittävät lauluja, jotka perustuvat tunnettujen udmurttilaisten runoilijoiden runoihin.

Udmurtian kirjailijaliitto perustettiin kesäkuussa 1934. Virallisesti se hyväksyttiin ensimmäisessä neuvostokirjailijoiden yleiskokouksessa. Merkittävän panoksen liiton perustamiseen antoivat sellaiset kirjallisuuden merkkihenkilöt ja yhteiskunnan toimijat, kuten esimerkiksi Kuzebai Gerd, Grigori Vereštšagin, Kedra Mitrei, Mihail Konovalov ja Grigori Medvedev

Udmurtian autonomisen sosialistisen neuvostotasavallan kirjailijaliiton ensimmäinen puheenjohtaja oli Kedra Mitrei. Monet udmurttilaiset kirjailijat, jotka muodostivat udmurttilaisen kirjallisuuden ydinjoukon, joutuivat vainotuiksi 1930-luvulla. Ongelmat, joita he käsittelivät teoksissaan, ovat ajankohtaisia tänä päivänäkin.

Tällä hetkellä kirjailijaliiton puheenjohtajana toimii Jegor Zagrebin. Udmurtian kirjailijaliiton tehtävänä on säilyttää ja kehittää kansallista kulttuuria, vahvistaa ja valvoa kirjailijoiden ammatillisia ja taiteellisia etuja, harjoittaa tiedotustoimintaa ja koota kulttuurihistoriallista aineistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti