8.10.12

MAC:n sukukansapäivä 20.10.: Ugrit lavalla

SUKUKANSAPÄIVÄ 2012

UGRIT LAVALLA – Suomalais-ugrilaisen maailmanmusiikin ilta

Aika: lauantai 20.10.2012 klo 18–22
Paikka: Suomalainen Olutravintola Villi Wäinö, Kalevankatu 4, Helsinki
Musiikkia:
Ailu Valle
Juulia Salonen
Aapo Ilves
Svetlana Rutškina
Santtu-karhu ja Fedja-setä
Savukeidas Kustantamo / Ville Hytönen julkistaa Ville Ropposen esseekokoelman  Uralilainen ikkuna ja Santtu Karhun runokirjan Hyvästit Karjala, Terveh Petroskoi.

Järjestäjät: M. A. Castrénin seura, Opetus- ja kulttuuriministeriö / sukukansaohjelma

Esiintyjät

Ailu Valle, Ivalo – Suomi
Pohjoissaamenkielistä räppiä esittävän Ailu Vallen esikoisalbumi julkaistiin elokuussa 2012 Ijahis Idja -alkuperäiskansanmusiikkifestivaaleilla Inarissa. Aihepiirit levyllä vaihtelevat luonnon arvostamisesta yhteiskunnallisen tilanteen pohtimiseen filosofisella ja kantaaottavalla otteella. Ailu Valle räppää myös suomeksi ja englanniksi, opettaa saamen kieltä ja toimittaa Saamen radion uutisia.
Juulia Salonen, Sipoo – Suomi
Laulaja, kansanmuusikko ja tarinankertoja Juulia Salonen esiintyy sekä soolona että yhtyeidensä riveissä, suomeksi ja ruotsiksi. Juulia Salonen yhdistää soolo-ohjelmistossaan liikuttavat ja humoristiset laulut, intiimissä tunnelmassa kerrotut kummitusjutut, hurjat ihmiskohtalot ja tunnelmallisen soiton. Yhtyeitä ovat tarinankerronnan ja musiikin yhdistävä Eppel&Peppel, suomenruotsalaiseen perinteeseen pohjaava Rosenfink, viulu-laulu-duo Paju sekä laulukvartetti Mamo. Juulia Salonen on myös kansanmusiikin opettaja opettaen sekä aikuisia että lapsia ja mukana monenlaisissa poikkitaiteellisissa projekteissa.
Aapo Ilves, Viro
Monipuolinen Aapo Ilves tunnetaan runoilijana, kirjailijana, laulajana, lauluntekijänä, taiteilijana ja kuvittajana – hän oli tekemässä myös vuoden 2012 Euroviisujen Viron-edustuskappaletta. Hän on julkaissut runo- ja proosakirjoja sekä hänen tekstejään on mukana useissa antologioissa. Aapo Ilves on Tarton NAKin, nuorten kirjailijoiden yhdistyksen, kantava voima. Aapo Ilves on esiintynyt aiemmin Suomessa Turussa ja Helsingissä.
Svetlana Rutškina, Udmurtia
Muusikko, tutkija Svetlana Rutškina toimii laulajana Udmurtian Filharmoniassa ja erilaisissa musiikkiryhmissä, kuten tyttötrio Malpan ja bändi Silent Woo Goore, joka tuli toiseksi Italiassa vuonna 2011 järjestetyssä vähemmistökielten laulukilpailussa Liet International. Parhaillaan Rutškina on sukukansaohjelman stipendiaattina Helsingin yliopiston Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksella tehden vertailevaa tutkimusta udmurttilais–venäläisestä ja suomalais–venäläisestä kaksikielisyydestä.
Santtu-karhu ja Fedja-setä, Karjala
Santtu Karhu (Aleksandr Medvedev) on itäkarjalaisen rockyhtyeen, Suomessa erilaisissa musiikkitapahtumissa ja -klubeilla taajaan kierrelleen Santtu Karhu & Talvisovat laulaja ja lauluntekijä. Petroskoissa asuva Karhu on toiminut eräänlaisena edelläkävijänä karjalan kielen ja karjalaisen perinteen vaalinnassa. Hän on tiettävästi ensimmäinen henkilö, joka on kirjoittanut kevyen musiikin lyriikkaa livvin eli Aunuksen karjalan kielellä. Santtu Karhu ja yhtyeessä soittava, maailman ainoaksi vepsäläiseksi sähkökitaristiksi mainittu Fjodor Astašov esiintyvät tällä kertaa akustisena duona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti