26.10.11

"Suomalais-ugrilainen viisaus" Helsingin kirjamessuilla

 Viisas Lönnrot ja ugrilaulaja, E. Wikström 1933.


"Maailmassa on vain kolme suomalais-ugrilaista kansaa, joilla on oma valtio. Koska virolaiset kuuluivat niistä ainoana neuvostoimperiumiin, meillä on ehkä hieman muita tiiviimmät suhteet Venäjän suomalais-ugrilaisiin kansoihin. Halu löytää yhteys suomalais-ugrilaisiin juuriimme tulee kuitenkin vuosi vuodelta ilmeisemmäksi myös Viron sisällä. Esimerkiksi yksi Viron suurimmista musiikkifestivaaleista keskittyy pelkästään kansanmusiikkiin. 



Virolaiset suhtautuvat läntisessä maailmassa syntyneisiin suuriin, jyrkkiä erotteluja ja vastakkainasetteluja rakastaviin maailmanselityksiin (kuten marxilaisuuteen ja kristillisyyteen) melko avoimen epäluuloisesti, mutta heitä kiehtoo suomalais-ugrilaiselle mielenlaadulle tunnusomainen sovinnollisuus, hämyisyys, sujuvuus ja myyttisyys. Niinpä ei ole mitenkään yllättävää, myös eräät Viron älymystön edustajat ovat löytäneet kertaalleen unohdetun suomalais-ugrilaisen maailman tuen ja ymmärryksen lähteeksi itselleen."


Aiheesta keskustelevat kirjailija Jouni Tossavainen, runoilija ja filosofi Hasso Krull ja etnologi Anzori Barkalaja.



La 29.10.2011 klo 16.0016.30 Musta Kuutio, Viron messuosasto.
Aikuisten kertalippu 14 e, erikoiskategoriat alk. 5 e.

13.10.11

Suuntana Siperia Sukukansapäivän seminaari Helsingissä 15.10.11

Sukukansapäivän seminaari
Suuntana Siperia
Aika  lauantai 15.10.2011 klo 13.00–16.30
Paikka Balderin sali, Aleksanterinkatu 12, 00170 Helsinki

Ohjelma

13.00 Sjatko – ersän- ja mokšankielistä musiikkia

13.10
FT Ildikó Lehtinen, Kulttuurien museo
Kulissien takana. Tutkimusmatkoilla Venäjän suomalais-ugrilaisilla alueilla 1980–2010.
13.30
Varajohtaja Svetlana Hakimova, Eriko-tur (Udmurtia)
Rol etnokulturnogo faktora v razvitii turizma v Udmurtskoj Respublike (Etnokulttuurimatkailun kehittäminen Udmurtian tasavallassa).
13.50
Puheenjohtaja Sergei Gabov, Komi vojtyr -järjestö (Komi)
Etnokulttuurimatkailu – kestävää kehitystä Komin tasavallan matkailuelinkeinossa.
14.10
Kouluttaja Tapani Niemi, Tarinamesta
Kansantarina palauttaa Lapin Lapin matkailuun. Lapin yliopiston koulutushanke ammattimaisille tarinankertojille.

14.30 Kahvitarjoilu
15.00
Toimittaja Jussi Konttinen (Helsingin Sanomat)
Mikä houkuttelisi suomalaismatkailijan sukukansojen maille?
15.20
Varapuheenjohtaja Sampsa Holopainen, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sukukansavaliokunta
Aktiivina sukukansojen parissa
15.40
Kirjailija Jouni Tossavainen
Neulastiellä. Lastuja kansainvälisistä suomalais-ugrilaisista kirjailijakongresseista.

16.00 Sjatko – ersän- ja mokšankielistä musiikkia

1.10.11

Historiantulkinta kertoo nykyhetkestä?

Edellisessä M.A. Castrénin seuran jäsentiedotteessa 2/2011 ilmestyi Valentina Štšankinan kiinnostava artikkeli ”Mordva 1000-vuotisjuhlan kynnyksellä”. Artikkelissa valotetaan vuonna 2012 Mordvan pääkaupungissa Saranskissa vietettäväksi määrättyä juhlaa ja sen taustoja. On sinänsä myönteistä, että Mordva sekä ersäläiset ja mokšalaiset ovat huomion kohteena. Kulttuuritapahtumat ja vähemmistökielten ja -kulttuurien tukeminen kuulostavat mainioilta hankkeilta, jos ne eivät jää retoriikaksi. Mutta olen ymmälläni artikkelissa mainituista historiallisista faktoista, jotka lisäksi toistavat Venäjän ääni -nettilehden kesäkuun artikkelissa (http://finnish.ruvr.ru/2011/06/16/51913879.html) esitettyjä väitteitä lähes pilkulleen.

Miksi Štšankina kertoo epätarkkoja tietoja? Kaikkihan tiedämme, että mordvalaisten ja venäläisten yhteiselo alkoi – ei tuhat vuotta – vaan jo 10 000 vuotta sitten Atlantiksessa. Kun Jumala loi maailman, hän loi ensimmäisenä yhteenkietoutuneen venäläis-mordvalaisen verson, jonka sukurakkaus ja yhteistyö väräjöivät leppeässä tuulessa.

Vakavasti puhuen Štšankinan artikkeli sisältää virheellistä tietoa. Mordvalaiset eivät ole 1000 vuotta ”seisoneet Venäjän valtiojärjestelmän alkulähteillä” tai yhdessä venäläisten kanssa luoneet Venäjää. He eivät myöskään ole ”vapaaehtoisesti” liittyneet Venäjään ja sulautuneet ortodoksisuuteen. Tällainen neuvostoaikaista Venäjän ”konfliktittoman asuttamisen teoriaa” muistuttava historiankäsitys hautaa alleen kolonialistisen todellisuuden.

Sekä venäläisten, että mordvalaisten historiallisten lähteiden, kuten keskiaikaisten kronikoiden, mukaan mordvalaisheimot taistelivat venäläisten kanssa 900-luvulta lähtien. Läntiset mordvalaisheimot, jotka jäivät slaavilaisten ruhtinaskuntien valtaan jo tuolloin, ovat voineet tavallaan osallistua Kiovan Rusin muodostumiseen. Mutta on kiistanalaista onko Kiovan Rus ”Venäjän valtiollisuuden alku”. Kronikoiden mukaan venäläiset taistelivat Purgazin johtamia mordvalaisia vastaan jälleen 1220-luvulla. Vuosina 1236–1237 mordvalaiset olivat liitossa bolgaarien kanssa koettaen torjua mongolien hyökkäystä. Sittemmin mordvalaisheimot kuuluivat Kazanin kaanikuntaan.

Historiallinen tosiasia on, että pääosa mordvalaisista joutui Moskovan suuriruhtinaskunnan, myöhemmän Venäjän keisarikunnan, valtaan vasta Kazanin kaanikunnan kukistuttua 1550-luvulla.
Erityistä halua osallistua ”Venäjän valtion luomiseen” ei tunnu osoittavan sekään, että mordvalaiset kapinoivat Ivan Bolotnikovin kapinassa vuonna 1606–1607, Stepan Razinin kapinassa 1670-luvulla ja jälleen Pugatšovin kapinassa 1770-luvulla. Kronikoiden mukaan Razinin kapinassa ja sen tukahduttamistoimissa sai surmansa 10 prosenttia mordvalaisista. Vielä vuonna 1918 mordvalaiset olivat yhdessä udmurttien, marilaisten, tataarien ja baškiirien kanssa perustamassa vähemmistökansallisuuksien valtiota Idel-Uralia, jonka bolševikit kuitenkin murskasivat.

Kun tiedämme, että vähemmistökielten ja kulttuurien tukeminen on nyky-Venäjällä melko heikolla tasolla, voidaan esittää kysymys liittyykö mainittu ”mordvalaisten ja venäläisten ystävyydenjuhla” enemmänkin Kremlin viime vuosina masinoimaan suuntaukseen historian uudelleen tulkitsemiseksi. Tähän suuntaukseen on kuulunut esimerkiksi Baltian maiden neuvostomiehityksen kieltäminen ja yritys esittää tataarien vapaaehtoisesti sulautuneen Venäjän valtaan.


Ville Ropponen,
toimittaja, tietokirjailija

Kirjoitus on julkaistu myös M.A. Castrenin seuran jäsentiedotteessa 3/2011.