17.8.11

Ugriteatterin maailman ensi-ilta Helsingin Taiteiden yössä 26.8.

O ja NO99 Olkiteatterin sugrierror.com pyörähtävät Helsinkiin Taiteiden yöhön

Elokuun lopussa järjestettävän Taiteiden yön yleisö pääsee tutustumaan kahteen Euroopan kulttuuripääkaupunki Tallinnan ohjelmistoon kuuluvaan projektiin. Helsinkiin vierii LIFT11 -kaupunki-installaatio O sekä Eesti Majassa Helsingin Suvilahdessa voi seurata sugrierror.com-esityksen maailman ensi-iltaa suorana lähetyksenä NO99 Olkiteatterista Tallinnasta. Sugrierror.com käsittelee suomalaisugrilaista historiaa, olemusta ja tulevaisuutta. Näyttelijät ovat Uralin edestä ja takaa.

Sugrierror.comin maailman ensi-illan suora lähetys NO99 Olkiteatterista Tallinnasta alkaa Suvilahden Eesti Majassa 26. elokuun illalla klo 19. Lämpimästi tervetuloa!

Anne Türnpun, Eva Klemetsin ja Mart Kolditsin Sugrierror.com on kansainvälinen teatteriprojekti, jonka näyttelijät ovat suomalais-ugrilaisten teattereiden väkeä. He osaavat vielä esivanhempiensa kieltä ja tuntevat perinteisen suomalais-ugrilaisen kulttuuriympäristönsä. Miten sanotaan mariksi rakkaus? Kuinka setukaispoika valmistautuu kirmask-kyläjuhliin? Naurattavatko hantien vitsit virolaisia? Millaista on olla mansina Moskovassa? Millaista on olla virolainen? Kyse ei ole enää siitä, millä tavalla kieliä ja kulttuureja voisi säilyttää, vaan kuinka kauan, ja kuka niitä yleensäkään enää pitää yllä?

“Teatterikieli pyritään löytämään rituaaleista, jotka ovat vielä hengissä: esimerkiksi setukaisten häät, hantien ja mansien karhunpeijaiset, marien lehtorukoukset, udmurttien hautajaiset. Esitysmuoto on kuin suomalais-ugrilaisen noitasepän taivaan- tai suonraudasta takoma kiiltävä rintakoru: liikkuva-kiikkuva, liehuva, valossa, tunnelmassa ja tuulessa leikkivä, haltioita ja jumalia hämmentävä, raskaan raudan, kevyen mielen, valkoisen käden ja hyvän sydämen seos”. Näin kertovat tekijät.

O on näinä päivinä herättänyt huomiota Tallinnan kaduilla vieriessään. Se on tehnyt retken Venäjällekin. Elokuun lopussa suuri musta pallo tulee Helsinkiin. “Tarkemmin katsoessa siinä näkee jo kaupungin terävien kulmien aiheuttamia “arpia”, jotka on sisältäpäin huolellisesti paikattu. Omapäinen O tekee asiat kuten haluaa. Kun käskemme sitä pysähtymään, se lentää. Kun emme enää odota siltä mitään, näyttää se vielä jotakin uutta. Teini-ikäisen sielu. O – piste, korkki, lelu, riemu, musta ilmapallo, aukko, 65 kuution pinkki tyhjyys – tulee lahden yli. Venäjän sielu ja maa tervehtivät O:ta lämpimästi, nyt on Helsingin vuoro.”

Virolaisten Aet Aderin, Andra Aaloen, Kaarel Künnapin, Grete Soosalun ja Flo Kasearun toteuttaman O:n voi nähdä Helsingin Taiteiden yössä 26. elokuuta klo 15 Kasarmitorilla, alkuillasta klo 18 Suvilahden pihalla ja klo 21 Esplanadilla ja Senaatintorilla. Katso: http://vimeo.com/27288764

Lisätietoja:

Grete Ahtola
Viro-instituutti Suomessa
Eesti Maja - Viro-keskus
Suvilahti, Sörnäisten rantatie 22
00540 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti